søndag 15. juni 2014

Smørgrøt

Smørgrøt har jeg hverken laget eller smakt på mange mange år, men jeg laget den ofte da jeg var yngre. Her en dag jeg hadde lovet datteren min havregrøt, og da vi ikke hadde mer havregryn igjen, kom jeg på å lage denne grøten. Den er svært lettlaget, og smaker godt=)

Du trenger:
2 spiseskjeer smør
2-3 spiseskjeer hvetemel (kanskje mer, føl deg frem)
melk

Smelt smøret i en kjele, tilsett mel og rør sammen. Det skal bli så tykt at det danner seg klumper i bunnen av kjelen, du ser når det er passe med mel. Så er det bare å spe ut med melk til grøten er passe tykk, la det koke opp mellom hver gang du har på mer melk slik at du ser hvor tykk den blir før du evt heller på mer melk. Husk å røre godt så det ikke blir klumper. La grøten putre 5 minutter for å få ut litt av melsmaken, og så er grøten ferdig til servering. Strø på kanel og sukker=) Min datter synes dette var kjempegodt!

fredag 2. mai 2014

Marengs!


Marengs, eller pikekyss, er en stor hit her i huset. Lager du dem små nok, kan de brukes som kakepynt, tilbehør til is, dessert eller i stedet for godteri! Har du egg, sukker og en god visp, kommer du langt=)

Viktig regel når du skal lage marengs: bruk alltid en bolle i glass eller metall. Bruker du plast, kan du få problemer med å få røren stiv!

Til mine marengs bruker jeg:

4 eggehviter
1 knivodd salt
ca 200 gram sukker
1 ts maizenna, evt potetmel ( kan sløyfes)

Ha 4 eggehviter i en bolle, tilsett noen korn salt, pisk rolig med kjøkkenmaskin til du har opparbeidet deg litt skum. Sett så vispen på høy styrke, pisk til røren blir hvit og får topper. Tilsett sukker litt og litt, pisk godt mellom hver gang. Nå du syns du er ferdig og har stive topper på røren, tilsett 1 ts maizenna eller potetmel for å gjøre marengsen littebitt sprøere. Tilsett farge hvis du ønsker det, og sprøyt ut små topper med en sprøytepose og stor spiss.


Det er flere måter å steke disse på, enten ved ca 60 grader i ca 2 timer, eller ca 100 grader i ca 1 time. Mitt beste steketips er derimot å bruke varmluft! Da får du flere brett i ovnen samtidig (jeg pleier å steke 3 brett om gangen) Setter du varmluft på ca 100 grader, tar det ca 1 time med 3 brett i ovnen. Det er lurt å prøve seg frem.

Og siste tips: Lag mange! Disse går unna=)

mandag 21. april 2014

Verdens beste gulrotkake!

Ja, jeg tør faktisk påstå at dette ER verdens beste gulrotkake! Vel, den kunne også kalles eplekake eller fruktkake, for denne er det mye frukt og godt i=)



 Jeg fant en oppskrift på gulrotkake på internett, gulrotkake ala R.O.O.M. Den er sikkert veldig god den altså, men jeg har justert den til mitt behov. Her er min versjon av denne kaken, og den har høstet MASSE positive tilbakemeldinger, så den skal jeg absolutt lage igjen og igjen og igjen. Denne kaken kan også veldig gjerne lages som cupcakes

Ingredienser til en liten langpanne:
  • 3 store egg
  • 2,5 dl nøytral matolje
  • 250-300 gram sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts kanel
  • 1/2 ts muskat
  • 1/2 ss natron
  • 1/2 ss bakepulver
  • 325 gram hvetemel
  • 100 gram sjokolade, finhakket
  • 400 gram gulrot, revet
  • 3 epler, revet
  • 1 banan
Pisk sammen egg, sukker og olje. Ha i hvetemel og resten av de tørre ingrediensene, og bland røren forsiktig sammen. Rør i hakket kokesjokolade. Riv gulrøttene og eplene, vend inn gulrøtter, epler og banan i deigen. Når alt er blandet sammen kan det virke som om det er litt vel mye frukt og grønt i deigen, men det virker ikke for mye når kaken er ferdig stekt. Ha deigen i en bakepapirkledt liten langpanne. Stek kaken på rist midt i ovnen på ca 180 grader i ca 45-60 minutter. Sjekk med kakenål! 

Ingredienser til ostekrem:
  • 100-200 gram romtemperert smør
  • 300-500 gram melis
  • 200-400 gram romtemperert kremost, naturell
  • 3 ss vaniljesukker
 Rør sammen romtemperert smør og melis. Pisk deretter inn romtemperert kremost og vaniljesukker. Bre ostekremen over den avkjølte kaken, og voila!

TIPS: Denne kaken er enda bedre dag 2 og 3, da all frukt og gulrot har fått trukket i kaken. Så med fordel kan denne lages dagen før du trenger den, og den tåler godt og fryses=)

onsdag 2. april 2014

Lettvinte wienerbrød!


Dette er så raskt å lage, og kjempegodt! Oppskriften er omtrent som vannbakkels, bare at man bruker melk i stedet for vann. Det beste med de, syns jeg, er at de ikke er så søte, men du kan gjøre de akkurat så søte som du selv vil. Samtidig inneholder de helt vanlige ingredienser som de fleste har på kjøkkenet, slik at man kan lage på impuls. Helt nydelige med melisglasur, eller smeltet melkesjokolade, NAM!

Til ca 12 stk trenger du:
2,5 dl melk 
125 g smør 
125 g hvetemel 
ca. 4 stk egg

Kok opp melk og smør, tilsett mel og rør sammen. 
Pisk så inn ett og ett egg. Rør godt hver gang, deigen skal bli slik at den holder formen.
Sett bollene på stekebrett, med bakepapir, med en skje eller bruk sprøytepose

Stekes på 200 grader i ca 20-25 minutter.
OBS: IKKE åpne døren på stekovnen før de er helt ferdige, da faller de sammen.

Enjoy!


fredag 28. mars 2014

Grove horn med ost og skinke



Horn med ost og skinke er helt supert å ha i fryseren! Jeg lager med jevne mellomrom en dobbel eller trippel deig, og fryser ned hornene i bæreposer med klips. Da er det enkelt og ta ut 1 eller 2 horn ved behov. Ta de opp på morgenen hvis dere skal på tur, og de er ferdig tint ved lunsjtider. Fine i nistepakken til både voksne og barn, og enklere blir det ikke siden pålegget allerede er på!

Jeg liker grove horn, det gir bedre metthetsfølelse og det er sunnere!

Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift jeg hadde, og justerte den til mitt behov.

Til 16 horn trenger du:   

200 g hvetemel 
150 g sammalt hvete, fin 
150 g sammalt hvete, grov 
1 håndfull havregryn
1 handfull linfrø
1 håndfull solsikkekjerner
1 ts sukker 
1 ts salt 
60 g smør 
3,5 dl skummet melk eller lettmelk 
1 pk gjær 
32 skive hvitost 
16 skive kokt skinke 
evt 1 egg til pensling og sesamfrø eller valmuefrø til å strø over 


Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er ca 37 °C. Rør ut gjæren i melkeblandingen.
Bland mel, sukker og salt i en bolle. Hell melkeblandingen i melblandingen og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen.
Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve på et lunt sted i ca. 30 minutter, eller til den har hevet til dobbel størrelse
Del deigen i to og kjevle hver del til tykke, runde leiver, ca 30 cm i diameter. Del hver leiv i 8 spisser.
Legg 2 skiver ost og en skive skinke på hver spiss. Rull hver del sammen fra ytterkant inn mot midten.
Form horn og legg dem på stekeplate med bakepapir. Dekk hornene med klede, og etterhev dem på et lunt sted i ca 20 minutter.
Pensle med sammenvispet egg, og dryss sesamfrø over. Stek hornene midt i ovnen på 220 °C i  ca 10 - 15 minutter. Avkjøl på rist.



 Tips: Det er godt å tilsette andre ingredienser man er glad i, for å få sin egen vri på hornene. Prøv f.eks oliven, raspet gulrot, hakkede soltørka tomater, fetaost, spekeskinke. Prøv også tørkede urter i deigen, det blir nam!

søndag 23. mars 2014

Enkle muffins med bjørnebær



Disse muffinsene ble kjempegode og saftige! Jeg fant en enkel oppskrift på cupkakes, som jeg justerte litt til mitt behov, og tilsatte store bjørnebær fra egen hage.

Til denne oppskriften får du ca 50 kaker, halver gjerne om du ikke trenger så mange.

6 egg
4,5 dl sukker
300 g smør
6 dl melk
2 ts vaniljesukker eller vaniljeessens 
 5 ts bakepulver
1,2 liter hvetemel
3-4 bjørnebær til hver kake (du kan gjerne bruke frosne)

Sett stekeovnen på 200 grader
Bland sukker, egg, vaniljesukker, og pisk til en luftig fin eggedosis. 
Bland bakepulver og hvetemel, og bland smeltet smør i melken.
Bland melblanding og melkeblanding vekselsvis inn i eggedosisen, og rør til alt er godt blandet.
Fyll formene halvfulle, legg bjørnebær oppi og legg på littebitt mer røre (trenger ikke dekke bærene)
Stek kakene i ca 10 min

Disse serveres best lune med et dryss av siktet melis over, vel bekomme=)